Annonse

Filminfo og video

At Any Price

”At any price” (2012) omhandler familien Whipple og deres familiegård. Henry Whipple (Dennis Quaid) er en karismatisk mann som i en årrekke har drevet familiens gård og bedrift. Familien Whipple har i lang tid hatt jordbruket som levebrød, fasinasjon og ære. Den ene sønnen til Henry, Dean (Zac Efron), ønsker å bli profesjonell racerbilsjåfør. Dette synes ikke faren noe om. Samtidig begynner myndighetene å undersøke forholdene på gården, og det viser seg at familiens suksess bygger på korrupsjon og ulovligheter. Situasjonen blir vanskelig for Henry, og både han og Dean føler på et visst press. Hvis de i det hele tatt skal ha en sjanse må de samarbeide. Men klarer de det? Og i hvilken retning vil det føre dem?

Henry står som en rakrygget og suksessrik fyr, men er samtidig i aller høyeste grad en bonde med beina godt planta på jorda. Han har ett engasjement utenom det vanlige, men likevel begynner konkurrenter å hale innpå han når det kommer til jordbruksproduksjonen. Han prøver så godt han kan å pleie kundene – vise dem hva han er god for. I nettopp denne jobben får han blant annet hjelp av Deans kjæreste. Hun kan virke som en nokså lat og ubrukelig jente, men Henry får virkelig se hva som bor i henne, og at hun faktisk kan ha ett talent innen for eksempel markedsføring. Dette er en av sidesporene i filmen som virkelig gir en god følelse. Tanken på at mennesker kan inneholde mer enn man tror, være bedre enn skallet viser osv. gir en slags livsoptimisme.

Filmen som helhet blir litt uoversiktlig. Spenningskurven stiger og faller opptil flere ganger, og det som kanskje virker som hele filmens hovedpoeng, kommer litt i skyggen av en annen alvorlig hendelse. Det skaper spenning i filmen med flere hendelser, men det blir litt rotete. Hvilken tråd skal føles, og hva er det essensielle?

Zac Efron gjør en god figur som den noe rebelske Dean. Han kan på ingen måte anses som mors beste barn, men han har, som så mange andre, grunner for sin oppførsel. Han har nokså ofte følt at foreldrene, og da spesielt faren, ikke har engasjert seg nok i hans liv, interesse og lidenskap. Moren prøver tydelig å gi Dean oppmerksomhet, og prøver for eksempel å skjule at Dean får penger av henne for Henry. Da Henry plutselig bestemmer seg for å prøve å være mer til stede i Deans liv, tar han litt for hardt i, og det hele får et ganske dårlig utfall. Dean blir irritert over at faren ikke har fått opp øynene for ham tidligere, og vil heller ikke ta i mot noe slags skryt eller heder fra faren for det han gjør. Det er akkurat som om Dean mener faren har oppdaget han for sent, og at han synes faren blir en slags medgangssupporter.

Alt i at er ”At any price” en ganske god film om menneskene innad i en familie, hvordan båndene mellom dem ikke alltid er like velfungerende, men kanskje ikke noe svakere av den grunn. Det som blir litt frustrerende for min del er historien som tar litt for store sidesprang slik at jeg ikke helt vet hva jeg skal tro og mene om noen av hendelsene.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse