Annonse

Rum Punch er som skrevet for Quentin Tarantinos sjanger. Den gamle gubben av en skarpsynt forfatter satte opp en roman som forteller om den 44 år gamle flyvertinnen Jackie, en kvinne som går fra å være en del av kortstokken til å være den som deler ut kortene. Når hun blir satt mot veggen, skyter hun ikke ut alle piggene med en gang, men ser seg varsomt etter muligheter og utnytter de smutthullene hun finner. For den som ikke har sett filmen eller lest boka, er handlingen ganske grei. Jackie Brown plukker opp en sum penger i Mexico og frakter dem tilbake til USA, hvor hun leverer pengene til smågangsteren Ordell Robbie. Men en dag blir hun stoppet av to politietterforskere som oppdager de smuglede pengene og en liten pose med kokain i bagasjen hennes. Hun er nå offisielt i trøbbel og forviklingene setter til. Ordell Robbie er ikke en mann som lar løse tråder henge i vinden og ikke en mann det lønner seg å tyste på. Som flaks for Jackie er hun oppvakt nok til å ta vare på seg selv og begynner på en ferd for å nøste seg ut av problemene.

Måten Elmore Leonard skriver på er perfekt for Tarantino, han behøver bare å fortsette på den stien boka vandrer på og gjøre dette om til et filmmanus. Han har pent sydd sammen trådene så de danner et litt annerledes mønster uten å bli et nytt bilde og er tro mot boka. Elmores' karakterer er fargerike i utgangspunktet og med en rolleliste bestående av Samuel L Jackson, Robert De Niro, Michael Keaton, Bridget Fonda og Chris Tucker har vi en seeropplevelse som er nødt til å klaffe. Det er et dyktig spann skuespillere som leverer til en dyktig regissør og som ikke gjør skam på en minst like dyktig forfatter.

Og hvem andre enn Tarantino kan plukke opp en gruppe som The Delfonics og plassere de sentralt i filmens soundtrack, der Jackie ikke bare introduserer musikken for kausjonisten sin, men også for publikum når hun setter på platespilleren sin. 

De endringene som er gjort for å gjøre dette til en film har ikke så mye å si, siden Tarantino overfører selve essensen, overfører selve kjernen av det som utgjør Elmore Leonard. Noe må alltid vike for at filmen skal bli en realitet, men det gjør så lite når det gjøres med slik bravur og innlevelsesevne som Tarantino har. Det er ikke vanskelig å se ham for seg der han sitter lent over tastene og hamrer energisk løs mens ei plate ruller rundt på platespilleren. Det er ikke vanskelig å se for seg at han helt fra starten av har musikken til filmen klar mens han jobber med manuset, at han har alle detaljene klare allerede og at det bare handler om å få dette ned på papir. Tarantino er virkelig en moderne feinschmecker, en regissør med filmkvalitet som aldri dør og det er nettopp en slik film Jackie Brown er. Selv om det er lenge siden man så filmen, er det like moro å dra den frem fra samlinga og sette den på, like moro når den dukker opp på tv-kvelden på en eller annen kanal. Det er en sånn film man aldri går lei. Og dette er fordi det er et produkt av to menn som vet å lage historier på sin egen spesielle måte uten å måtte vike for en ren mainstreamlinje, men som selv har definert sin stil som en mainstreamakseptert nisje. Dette er først og fremst hva Quinten Tarantino er, men også hva Elmore Leonard kan fremstå som.

Filmen Jackie Brown og boka Rum Punch er to produkter det er lett å like og to produkter som det burde være like vanskelig å gå utenom. Det er helt klart at filmen ringer høyest, men bøkene av Elmore Leonard er på alle måter noe å anbefale. De er rett og slett kule, underholdende og dyktig skrevet. Unn deg leseropplevelsen. Unn deg det lille ekstra.

>> Kjøp boka her

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse