Annonse

Filminfo og video

Saving Mr Banks

 

”Saving Mr. Banks” (2013) er en britisk-amerikansk dramafilm basert på en sann historie om Walt Disney (Tom Hanks) og P.L. Travers (Emma Thompson). P.L. Travers er en anerkjent forfatter, mest kjent for å ha skrevet bøkene om Mary Poppins. Og det er nettopp Mary Poppins som fører Disney og Travers sammen. Vi får følge hvordan Walt Disney ivrig prøver å få filmrettighetene til P.L. Travers’ Mary Poppins-historier. Travers er generelt negativ til dette. Disney står for morsomheter, farger, sukker og en bekymringsløs verden, mens Travers er den rake motsetning. Hun har en negativ holdning, opptatt av det korrekte, og synes stort sett alt med Disney ett eneste evigvarende fjas.

 

Uansett hva Disneys folk gjør med historiene om Mary Poppins har Travers noe å korrigere. Hun er ikke snau med kommentarene sine, og bryr seg ikke om hun sårer verken den ene eller den andre. Etter hvert blir det som et skall som faller mer eller mindre av Travers, og man begynner å forstå seg på henne.

Derfor er det ganske så motvillig at P.L. Travers drar fra sitt hjem i London og til det glamorøse, store og fargerike Los Angeles. Walt Disney har i mange år prøvd å overtale henne til å gi fra seg filmrettighetene til han, men hittil uten hell. I filmen får vi via tilbakeblikk til Travers sin barndom forståelse for hvorfor hun ikke vil gi fra seg karakterene og andre elementer fra Mary Poppins så lett. Nettopp disse tilbakeblikkene er sterke og fine, og jeg liker de godt. Spesielt imponerer Colin Farrell i rollen som P.L. Travers far i disse tilbakeblikkene. Hans fantastiske fantasi, humor og glede kommer godt fram, men også de mørke dalene kommer fram. Farrell spiller sin del helhjertet og engasjerende.

 

Også Emma Thompson og Tom Hanks imponerer. Emma Thompson får fram hvordan P.L. Travers, som jo er bosatt i London, er kresen på sin te, negativ så det bikker over til uhøflig og i det hele tatt. Halvveis ute i filmen kan karakterens kresenhet og negativitet rett og slett bli litt irriterende. Men dette er i filmens favør; min irritasjon viser bare at filmen drar meg med inn i sitt univers – altså: irriterende, men også engasjerende. Tom Hanks glitrer i sin rolletolkning av Walt Disney som aller helst vil glede alle, være snill mot alle og vise fram alt det gode livet har å by på. Dette blir to veldig store kontraster, og kler filmen godt.

 

Teknisk sett er det også mange ting som imponerer, og i tillegg er scenografien med på å sette kronen på verket. Alt i alt en god og veldreid film.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse