Annonse
1406Foto: Kathrine Hytten EriksenKristoffer Joner tenner seg nok en røyk, den andre i løpet av de siste fem minuttene. Han er lavmælt og høflig, litt lut i ryggen og har et flakkende blikk.
- Jeg er litt sliten, skjønner du, forklarer han mens han tar et trekk av røyken, holder den inne lenge for virkelig å nyte den før han utånder den sakte gjennom nesa.

Det er tre dager til premieren på den nyeste filmen til Hans Petter Moland om gymnaslærer Pedersen hvor Joner spiller tittelrollen, og ett år med beinhard jobbing er i ferd med å ta slutt. Filmen er basert på Dag Solstads roman "Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelse som har hjemsøkt vårt land" fra 1982, og det første jeg vil vite, er om Joner selv har lest denne boken.
- Nei, ikke ennå, svarer han. - Jeg kommer til å gjøre det, men jeg ville ikke at boken skulle legge føringer for min tolkning av Knut Pedersen. Det har alltid vært viktig for meg å la regissøren være den som har det avgjørende ordet i tolkningen av en rolle, men nå som jeg er ferdig, skal jeg lese den for å se hvordan den er løst som bok, fortsetter han før han utnytter siste rest av røyken som er i ferd med å brenne fingrene hans.

Dette er Kristoffer Joners første film med Hans Petter Moland i regissørstolen, et samarbeid det virker som begge har likt svært godt.
- Moland er en utrolig dyktig regissør, skryter Joner. - Han er en rolig og stødig kaptein som fikk alle til å føle seg trygge på at alt var under kontroll. Det er deilig å jobbe med sånne mennesker, fortsetter han. - Noen ganger var det så bra at vi bare ventet på smellen, men den kom aldri. Denne gangen var det virkelig moro å lage film, smiler han mens han trekker nok en røyk opp av lommen.

Det er med andre ord ikke bare det å ha det gøy som motiverer Kristoffer Joner til å holde på med filmlaging.
- Film er et utrolig medium, sier han entusiastisk. - Film når ut til folk på en helt spesiell måte, og man kan lære mye om både andre mennesker og seg selv av å se film. Film er ikke bare underholdning, men også en viktig opplysningskanal hvor de som føler seg alene med tanker de tror er rare, kan finne ut at andre også har problemer de sliter med. Jeg føler meg veldig privilegert som får lov til å formidle følelser og tanker på denne måten, fortsetter han.

Det er tydelig at andre også setter pris på det Kristoffer Joner gjør foran kameraet, for i fjor mottok han prisen som tidenes beste norske mannlige skuespiller.
- Det var utrolig hyggelig og en stor ære å motta en sånn pris. Jeg liker ikke så godt oppmerksomhet, så jeg syntes det nesten var litt flaut å ta i mot den. Det er fint at noen liker det jeg gjør, men jeg holder ikke på med dette for prisene eller berømmelsens skyld, påpeker han med røyken høyt hevet.

Det er litt uvisst når vi får se Kristoffer Joner på lerretet neste gang, men han lover han kommer til å fortsette med film i fremtiden.
- Jo da, jeg kommer nok alltid til å holde på med dette, men nå ser jeg frem til en tid hvor jeg har tenkt å gå inn i rollen som Kristoffer Joner, ler han. - Det blir deilig å ha fri en stund og bare gjøre vanlige ting som å rydde inn og ut av oppvaskmaskinen og sånne ting. Og dessuten, avslutter han mens han tar et siste trekk av røyken før han stumper den, - dessuten tror jeg at jeg skal sove litt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse