Annonse

Filminfo og video

FightClub

Første gangen jeg så Fight Club følte jeg at jeg ville ut og slåss, at jeg ville ha en i trynet og at det var OK, at det var greit og at det ville bli bra. I dag tror jeg at jeg står over. 

Det var vel kanskje ikke det Fight Club hadde som mål, om det i det hele tatt var noe mål. Kanskje ville den bare være underholdning, kanskje ville de fortelle noe, kanskje ikke. Kanskje var Fight Club en for voldelig film, eller kanskje er faktumet det at under de første 10 minuttene av Saving Private Ryan ser du mer vold enn i løpet av hele Fight Club. Når jeg gikk ut av kinosalen og ville ha en på snørra, hadde jeg sett en vanvittig fet film. Men jeg trengte litt tid til å la det hele synke inn.

you are not the contents of your wallet

Fight Club kom ut på Vintage Forlag i USA i 1996 og det tok ikke mer enn 3 år før den var på the silverscreen. Chuck Palahniuk hadde skrevet en bok som han hadde rablet ned for det meste på offentlig plasser, på fester, i barer, på helsestudio eller på jobben. Omtrent hele boka er basert på historier venner fortalte og stunt de gjorde sammen. Resten var bare temaer og emner som ga folk coole samtaler og savnet av en far og avskyen mot en standardisert livsstil påtvunget av reklame. Målet var å skrive en bok ved å være sammen med folk og høre på dem.

you are not a beautiful an unique snowflake

Det er ikke bare looken av vondt i trynet og jeg kan-svelge-så-så-mye-blod og jeg følte for å ødelegge noe vakkert som er greia i denne filmen. Bortsett fra de langvarige slagene er denne filmen så intetsigende og tom at den er mer depressiv enn provoserende. Fight Club handler ikke om den insomnia plagede, manisk nedtrykt og likeglade Jack, det er en historie om å utfordre verden, om å være redd for dine omgivelser i den form at du ikke vil være en del av dem, en historie om å ikke være en space monkey, enda en hjerne død, en tanketom idiot, another brick in the wall.

FightClub; self-improvement is masturbation.

På en måte handler filmen om noe godt, om godhet og om å ville noe nytt. For virkelig å leve må du liksom på en måte dø, nå nullpunktet, for så å komme deg opp igjen. Men det hele er selvfølgelig bare en ide. Og den er raskt smekket inn i grovt papir, Paper Street Soap Company, psycho boy Jack, Hollywood, Brad Pitt, The Dust Brothers Soundtrack, Edward Norton, hengivenhet til smerte, støttegrupper for gråtende, uhelbredelige menn og resirkulert fett.

Ideen om Project Mayhem er vel ikke noe annet enn en tanke, men hvilken fantastisk måte den er spilt fram på. Om jeg i det hele tatt hadde sympati for Nortons karakter under filmen er jeg ikke egentlig helt sikker på, men den fenget noen helt vilt, Brad Pitt var som alltid like velkledd samme f'**n hva han har på seg, Helena Bonham Carter var suveren, Meatloaf var herlig og Jared Leto tok et skritt ut av fjortisrollen med denne filmen (og har bare fortsatt i den stien siden). Filmen har cool musikk av The Dust Brothers og er regissert av David Fincher. Fight Club er en av de filmene som har funnet veien til Hollywood i bokform, som helt klart er verdt et høyt terningkast og jeg vet ikke helt hvor mange ganger jeg har sett den, men den blir bare bedre og bedre.

I know this because Taylor knows this

Ikke alle bøker blir suverene filmer, men Fight Club er like suveren i filmformat som i bokform.
Anbefaler alle å prøve begge.

» Kjøp boka her

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse